Venetsia

Valentina
Fri 8 Aug 2014 17:37

Lähdimme paikallisjunalla tutustumaan Venetsiaan, tuohon pikkuhiljaa mutaan vajoavaan kaupunkiin. Venetsian valtion oli satoja vuosia yksi maailmanvallan ja kulttuurin mahtitekijöitä. Kaupunkina se on säilynyt ongelmista huolimatta varsin hyvin ja on arkkitehtuurista ja historiasta kiinnostuneelle mielenkiintoinen tutustumiskohde.

 

Kulttuuriantropologin näkökulmasta Venetsialla ei ole paljon tarjottavaa. Se on kaupunki, joka on olemassa turisteja varten ja elää heidän ehdoillaan. Turismi on kuin saastetta, joka tuhoaa paikallisen kulttuurin ja tässä tapauksessa kyseessä on vielä suuren mittakaavan massaturismista. Mutta ilman turistien tuomia rahoja tätä kaupunkia ei ainakaan pystytä estämään rapistumasta. Jos siitä vanhasta saataisiin säilytettyä edes kulissit, vaikka sisältö on jo menetetty.

 

Helinä on vanha Venetsian kävijä. Yli neljäkymmentä vuotta sitten hän vietti siellä pari päivää. Kuulemma kanavat haisivat silloin. Nyt emme huomanneet hajuhaittoja, vaikka on keskikesä. Ehkä viemärijärjestelmää on saatu kehitettyä siten, että se ei laske enää kanaviin. On ollut varmaan aikamoinen urakka rakentaa sellainen kaupunkiin, johon sitä alkujaan ei oltu mietitty, samoin kuin muu infra. Tavaroiden ja roskien kuljetus hoidetaan vielä nykyäänkin veneillä ja lihastyövoimalla, koska autoilla liikkuminen olisi mahdottomuus. Aikamoinen määrä tätä huoltotyötä tarvitaankin pitämään huolta matkailijoiden tarpeista.

 

Helinä huomasi myös eron siinä, mistä päin turistit tulevat. Merkittävässä osassa ovat nykyisin Kaukoidästä tulevat matkailijat. Havaitsimme myös, että ravintoloissa, liikkeissä ja hotelleissa oli paljon nuoria kiinalaisia töissä ja he puhuvat myös italiaa. Juttelin erään italialaisen liikkeenharjoittajan kanssa ja hän sanoi, että tämä yleensä merkitsee sitä, että kiinalaiset ovat ostaneet yrityksen. Saattaa hyvinkin olla. Ainakin kiinalaiset työtekijät eivät lainkaan tuntuneet olevan organisaatiossa nokkimisjärjestyksessä alimpana. Usein juuri kassakoneen takana istui kiinalainen. Näin ne maailman taloudellisen valtatasapainon muutokset heijastuvat tännekin.

JPEG image

JPEG image

JPEG image

JPEG image

JPEG image

JPEG image

JPEG image

JPEG image

JPEG image

JPEG image

JPEG image

JPEG image

JPEG image