41:55.95N 15:53.24E

Valentina
Sat 26 Jul 2014 16:10

Brindisissä aika vierähti huollon merkeissä. Oli pyykkipäivä ja moottori tarvitsi pientä korjausta. Kumitiiviste impellerin akselin ympärillä oli alkanut tiputtaa vettä enenevässä määrin. Nyt sattui Volvo Pentan valtuuttama huoltoliike olemaan satamassa ja heillä lisäksi hyllyssä varaosa. Näyttää siltä, että asia on nyt saatu kuntoon.

 

Yöllä Helinän vahtivuorolla tyvenessä moottorilla ajettaessa nopeus tippui 1-2 solmua siitä, mitä sen pitäisi meillä olla normaalikierroksilla, sekä waterspeed että GPS-nopeus. Emme löytäneet mitään järkevää selitystä asialle. Emme hinanneet mitään perässämme, kone otti kierroksia normaalista, taarapainossa ei ollut mitään muutoksia, ja tuskin veneen pohjaan kasvustoa voi muodostua yhtäkkiä kesken matkan. Venekin tuntui kulkevan melko normaalisti.

 

Meillä on ollut ongelmia saada loki kalibroitua. Järkeilin, että vika on ehkä siinä, että anturi alkaa vedellä viimeisiään. Ja koska satuimme juuri silloin olemaan niemen nokassa, siinä kannuksen kohdalle, niin suurin piirtein samaan aikaan, kun lokiin oli tullut virhettä, saimme vastavirtaa. Niemen kärjet kun yleensä voimistavat virtauksia. Ja kummankin nopeuden samanaikainen tippuminen sai meidät vain spekuloimaan kaikenlaista.

 

Selitys tuntui kyllä kaukaa haetulta, mutta aamulla testasin nopeuttamme ajamalla virran suuntaisesti ja kohtisuoraan virtaa vasten ja näyttää siltä, että lokin ja gps-nopeuden ero nollavirrassa on ainakin solmun verran, vaikka vasta kalibroimme lokin. Toisaalta perusnopeutemme normaalikierroksilla on minusta edelleen alakanttiin.

 

Kävin varmuuden vuoksi sukeltamassa ja tarkastamassa pohjan, enkä huomannut mitään epätavanomaista. Sitten pengoin pilssiä ja löysin lokianturin varaosasarjan. Sen ohjeissa sanotaan, että anturin elinikä olisi viisi vuotta. Meillä on menossa yhdestoista vuosi ja ehkä vähän tavanomaista enemmän maileja. Taitaa olla tiedossa telakalla huoltotoimenpiteitä ja toivoa, että selitys oli tässä.

 

Puglia-alueen maisemat ovat hienoja ja viinit hyviä. Tällä kyllä olisi mukava viipyä pidempääkin. Päätimme pysähtyä Rodi Garganico´ssa. Satamaan tullessa kaiku näytti välillä jo alle kahta metriä, mikä vähän arvelutti. Siisti, mutta kallis satamassa, jossa ehkä hinnoittelun takia oli hyvin tilaa. Pysähdyspaikkamme on jälleen kerran hauska Italialainen pikkukaupunki. 

JPEG image

JPEG image

JPEG image

JPEG image

JPEG image