Palermo

Valentina
Fri 11 Jul 2014 14:11

Palermo on mukavampi kaupunki kuin odotin. Etupäässä karttelemme isoja kaupunkeja, mutta lentoyhteyksien ja miehistön vaihdon kannalta ne ovat hyviä pysähtymispaikkoja. Sisilian pääkaupungissa Palermossa on miljoona asukasta ja koko Sisiliassa viisi miljoonaa.

 

Aika räjähtäneessä kunnossa kaupungin rakennukset suurelta osin ovat. Jossain määrin tämä sopii kaupungin tunnelmaan, mutta mitä pidemmälle rakennuksen kunnostamista lykätään sen vaikeammaksi ja kalliimmaksi se tulee ja lopulta mahdottomaksi.

 

Kaupunki on täynnä ravintoloita, kahviloita, leipomoita. Valinnan varaa riittää. Ruokakaupat ovat suurelta osin pieniä erikoisliikkeitä. Kulinaristille voi suositella tätä matkakohteena. Nyt on alennusmyyntisesonki ja joka puolella on tyylikkäitä vaateputiikkeja. Tunnelma on paljon hauskempi ja mielenkiintoisempi kuin isoissa kauppakeskuksissa, marketeissa ja tavarataloissa.

 

Ja hintataso on tietysti halvempi kuin Suomen persoonattomissa hehtaarimarketeissa. Tuoretavarat maksavat usein puolet siitä mitä Suomessa jos sitäkään, ja usein muutkin tavarat. Kerran ihmettelin Sardiniassa, jossa teollisesti tuotetut elintarvikkeet tuodaan mantereelta, miten varsin hyvälaatuisesta kivennäisvesipullosta joutuu maksamaan pikku ruokakaupassa puolet siitä mitä Suomen marketissa. Saari kuitenkin on kuiva ja karu. Suomi sen sijaan ylpeilee puhtailla ja rajattomilla vesivaroillaan. Sen vielä voi ymmärtää, että maataloustuotanto on pohjoisessa vähän kalliimpaa, mutta miten vesikin maksaa niin paljon? Jotain on kotimaamme hintarakenteissa pielessä, jos ”tehokkaalla” tuotannolla ja jakelulla emme pysty aikaansaamaan aikaiseksi edes pullovettä kohtuulliseen hintaan. Paljon puhuttu rakennemuutos taitaa olla Suomessa ajankohtainen ei vain julkisen sektori, vaan koko elinkeinoelämän osalta.

 

Seuraavassa joitain kuvia Rooma-Sisilia matkamme varrelta.

JPEG image

JPEG image

JPEG image

JPEG image

JPEG image

JPEG image

JPEG image

JPEG image

JPEG image