Almerimar 2

Valentina
Wed 31 Jul 2013 11:18

Tällä alueella on paljon kasvihuoneissa tapahtuvaa viljelyä. Pääelinkeino on kuitenkin turismi. Aurinkorannikko kokonaisuudessaan on yhtä hotellien ja lomakeskusten ketjua. Kapasiteettia on rakennettu hillittömät määrät ja paljon siitä on tällä hetkellä tyhjillään tai johonkin vaiheeseen pysähtyneitä rakennusprojekteja, niin täällä Almerimarissakin.

Kun finanssikriisi iski päälle, se osui kipeästi juuri Espanjan kaltaisiin maihin, joissa suuri osa taloudesta perustuu matkailulle ja sitä tukevaan rakentamiseen. Pysähdys tuli liian äkisti yksityiselle sektorille ja sen jälkeen julkinen sektori oli liian jäykkä reagoimaan nopeasti tilanteeseen, josta seurasi valtion edelleen velkaantuminen. Euron mukanaan tuomat halvat lainakorot myös pohjustivat Etelä-Euroopan maiden hulluja vuosia.

Eteläiset EU-maat ovat olleet vahvoja myös työvoimavaltaisilla pienteollisuusaloilla kuten esimerkiksi vaatetusteollisuudessa. Juuri nämä alat ovat kärsineet pahiten tuotannon massiivisesta siirtymisestä Kaukoitään. Itse olen seurannut läheltä neljännesvuosisadan ajan valaisimien ja niihin liittyvien sähkökomponenttien tuotannon siirtymistä Kiinaan. Kaikkein eniten tämä muutosprosessi iski Italiaan ja Espanjaan.

Kun olen seurannut Suomessa käytävää keskustelua, niin päällimmäiseksi vaikutelmaksi jää, että ongelmien syy nähdään kulttuurista johtuviksi ikään kuin liike-elämän ja julkisen sektorin päättäjinä olisi huijareita. Varmaan kulttuurierojakin on. Onhan Välimeren alueella totuteltu kaupankäyntiin jo muutaman tuhannen vuoden ajan. Yrittäjäurallani minulla on ollut satoja kotimaisia ja ulkomaisia kontakteja. Sen havaintoaineiston pohjalta en mitenkään voi vetää sitä johtopäätöstä, että suomalainen liike-elämä olisi jotenkin erityisen rehellistä ja osaavaa ja sen toiminta järkevämpää kuin muualla.

Suomessakin joissain maakunnissa menee aina huonommin kuin toisissa ja on kriisikuntia jne. Emmehän tästäkään vedä sitä johtopäätöstä, että ihmiset niissä ovat vähemmän osaavia tai se johtuisi kulttuurieroista. Näin se on luonnollisesti Euroopankin tasolla, että alueellisia eroja löytyy. Pitkän ajan trendi kuitenkin on ollut erojen tasoittuminen ja veikkaan sen näin myös jatkuvan, vaikka tällä hetkellä meillä on EU:ssa kriisimaita. Mielestäni Eurooppa on hyvässä kehitysvaiheessa. Paljon suurempia haasteita meillä on maailmanlaajuisesti.