32:38.74N 16:54.41W

Valentina
Thu 23 Jul 2009 15:13
Saavuimme torstaina Madeiran pääkaupunkiin Funchal`iin.Itse satama ei tuntunut houkuttelevalta: Vierasveneille on paikkoja rajoitetusti betoniaallonmurtaja sisäpuolella, jossa mahdollisuus on joko kylkikiinnittyä betonilaituriin tai toisen veneen kylkeen Nyt on HWS ja vuorivesivaihtelu 0,2 / 2,7 metriä. Päätimme siis ankkuroitua sataman ulkopuolelkle, koska satama ei muutenkaan tuntunut kovin houkuttelevalta. Ankkurointivaihtoehtoon meidän lisäksemme oli päätynyt vain yksi jenkkipursi.
 
Ulkopuolella on jonkin verran maininkia ja alusten peräaaltoja, mutta pieni keinuminen ei meitä häiritse. Enemmän meitä huolestutti se, että tuuli saattaa ennusteiden mukaan kasvaa navakaksi parin vuorokauden sisällä ja ankkurointiin parhaiten soveltuva muutaman metrin syvä rantakaista on melko kapea, jolloin "swinning room" jää pieneksi. Eikä meillä oikein ole varmuutta, mistä suunnasta tuuli sitten kanavoituu.
 
Päätimme kokeille paranneltua bahama-ankkurointimenetelmää. Ensin pudotettiin pääankkuri pohjaan ja annettiin ulos 60 metriä kettinkiä. Sitten tiputettiin kakkosankkuri ja kelattiin 30 metriä pääankkurikettinkiä sisään. Kettinkiin kiinnitettiin tätä varten suunnittelemani ja Tiitin valmistama rullabloki, jonka kautta reitin ja kiristin kakkosankkurin köyden. Nyt annkurit ovat yhdistetty toisiinsa muutama metri vedenpinnan alapuolella, jolloin veto sekä ketinkiin että köyteen tulee optimaalisemmasta suunnasta ja veneen liikkumissäde on alle kymmenen metriä.
 
Tätä tekniikka käytettäessä on muistettava vuorovesialueella mitoittaa systeemin kireys korkean veden mukaan. Ankkurointitapa soveltuu paitsi kapeille rantakaistaleille myös jokisuistoihin ja silloin, kun muut veneet ympärillä ovat poijuissa.