Puerto Madryn 14

Valentina
Fri 12 Nov 2010 23:59

Varaosaa odotellessa meidän piti keksiä keino, millä moottorista saa vedet pois ja öljyt vaihdettua, jotta pääsisimme pysäyttämään veden korrosoivan vaikutuksen.  Käänsimme pakokäyrän asentoa 90 astetta, jolloin pakokaasut menivät sinne edelleen, mutta pystyimme erillisellä letkulla johtamaan jäähdytysvedet mereen, etteivät ne pääse pakokäyrään. Mutta konetta voi käyttää vain hetken aikaa, ettei pakoletku pääse kuumenemaan liikaa.

Nyt kun öljyt on vaihdettu, kone starttaa ja käy kuin enkeli. Minua jäi kuitenkin edelleen askarruttamaan, olimmeko tehneet oikean analyysin. Ehkä ruuvin alla sisäisessä pakoputkessa oleva reikä onkin ihan ok. Sisäistä rakennetta kun ei näy eikä ulkopuolelta pääse kuin osittain ronkkimalla kokeilemaan sitä.

Päätimme siis testata pakokäyrän. Kun normaaliasennossa vettä syöttää jäähdytysveden sisääntuloreiästä, niin sen pitäisi tulla ulos toisesta päästä, missä se yhdessä pakokaasujen kanssa menee pakoputkeen. Testitulos osoitti, että vettä tulee pisaroina ulos myös siitä reiästä, josta pakokaasut menevät sisään pakokäyrään. Näin ei saisi olla. Jossakin on joku kohta siis syöpynyt puhki.

Koneen käydessä pakokaasut ehkä kuitenkin veisivät tällaisen määrän vettä paineella kohti pakoputkea ja ehkä myös höyrystäisivät veden. Mutta kun koneen sammuttaa, näin ei enää tapahdu ja jäähdytysvettä edelleen virtaa jonkin aikaa ulos, josta osa pisaroina väärään päähän, josta se valuu moottoriin.

Meidän tapauksessamme tilanne ilmeisesti vielä korostui, kun vikoja etsittäessä starttasimme ja sammutimme konetta alvariinsa. Ja myös pitkän starttivaiheen aikana vettä aina pääsi valumaan koneen sisään. Siksi epäselväksi meille jää, oliko tämä alkujaankin päävika vai oliko se kuitenkin vika hehkutustulpissa ja tätä toista vikaa ei oltaisi huomattu kun vasta paljon myöhemmin vuodon tultua pahemmaksi.

Mutta nämä jutut tuskin kiinnostavat muita blogimme lukijoita kuin veneilijöitä.

Tuntuu siltä, että samalla kun meillä viime aikoina on ollut tavattomasti vastoinkäymisiä, niin samanaikaisesti meillä on ollut ihmeellinen onni tai suojelusenkeli läsnä. Juuri kun olemme olleet tekemäisillämme jonkun ratkaisun, niin joku pikku juttu on estänyt sen, ja olemme välttäneet ison virheen.

Argentiinan Patagonian rannikko on suojaton ja jos jossain, niin tällä merialueella purjehtija toivoo, että hänellä olisi luotettava moottori, sillä sääolosuhteet ovat hyvin oikukkaita ja käytännössä lähes kaikki ankkuripaikat ja harvat satamat ovat lähestyttävissä vain koneella johtuen vuorovesistä, manöveeraukseen tarvittavan tilanpuutteesta, vaikeista tuuliolosuhteista ym. Merellä ei todellakaan täällä halua olla väärään aikaan ja Patagonian Argentiinan puolella välimatkat mahdollisten turvasatamien ja ankkuripaikkojen välillä ovat pitkiä.