Op/in de Gaffelgletsjer! On/in the Gaffel glacier

Twinga op avontuur
Willem Willemse / Ingrid van den Broek
Wed 8 Jul 2009 16:04
Dinsdag
 
Het was erg mistig, dus allemaal uitgeslapen maar aan het eind van de middag toch de dingy gepakt en aan land. Eerst nog even langs de gletjser, althans dat deel wat in het water stort, gevaren. Indrukwekkend gezicht als je vanuit het kleine bootje opkijkt tegen de meters (20?) hoge ijswanden! En maar hopen dat er geen stuk afbreekt!
 
Daarna aan land, met Rob voorop eens nader bekeken hoe de gletsjer eruit ziet. In ieder geval komt er geweldig veel water vanaf, dat water vindt een weg naar het fjord en neemt alles mee, stenen en zand. Maar er stroomt zoveel water dat het zand tussen de stenen uitgespoeld wordt, zodat het strand een grote rotstuin is en het water bruin kleurt van het zand. Behalve op een stuk van de gletsjer staan ondekte Rob ook nog een soort ijsgrot, een grote inham aan de zijkant van de gletsjer, waar je maar zo in kan lopen!!! Niet gedaan, maar wel even gekeken, geweldig, het stromende water is blijkbaar ook in staat om de gletsjer uit te hollen!
 
In de tussentijd trok de mist (laaghangende bewolking) een beetje op, we besloten met de Twinga naar de Osbornebreen te varen, onderweg kwamen we behoorlijk wat afgekalfd ijs tegen, met op een van de brokstukken een prachtige zeehond! Deze gletjser is zeker 300-400 meter breed op de waterlijn, ook dus weer indrukwekkend, er zijn weer genoeg foto's gemaakt.
 
Daarna naar Eidembukta gevaren, onderweg troffen we nog een zeehond op het ijs aan en een zeehondje dat het leuk vond om een stuk met ons mee te zwemmen, geweldige beesten zijn het! Er was weer wind, dus de zeilen op en naar Eidumbukta, onderweg gegeten en rond een uur of twaalf in de avond arriveerden we op de ankerplek, daar lag een walrus, spelend in het water op ons te wachten.
 
-------------------------
 
Tuesday
 
A lof of fog, but in the afternoon we launched the dingy, first we sailed along the glacier, connected to the water, impressing ice walls, 20 meter tall?
 
Then onshore, Rob in the lead, exploring the garden of rocks and the amount of melting water coming from the glacier, he found a big cave in the glacier, created by the melting water
 
The fog was disappearing and we decided to sail to Eidumbukta, on our way we made great pictures of seals on the ice, and one of them was persuing the Twinga
 
In the anchorage of Eidumbukta a walrus was playing, 1200 at night, time to sleep