we gaan varen

Twinga op avontuur
Willem Willemse / Ingrid van den Broek
Sat 28 Jul 2007 00:59
De verzekering heeft vandaag gereageerd. We zijn verzocht te gaan varen zonder motoren naar Bodo (dit is 700 mijl naar het zuiden, aan het vastenland in Noorwegen, net onder de Lofoten). Waarom deze tocht? In Bodo zit een grote Volvo Penta dealer met een grote yard, kraan en alle faciliteiten om ons probleem grondig te analyseren en repareren. Ondewerg houden wij dan contact met de Noorse kustwacht en zorgt de kustwacht dat zij ons weer oppikken voor de kust om de haven in te varen. We horen nog van de verzekering hoe vaak we ons dienen te melden en waar we opgepikt gaan worden. 
 
Cruciaal hierbij is dat we minimaal 10 mijl uit de kust van Spitsbergen worden gesleept. Dit omdat bij gebrek aan wind we door de stroming teruggeduwd kunnen worden naar het land, het meest waarschijnlijke naar Prins Karl Forland. Wij hebben nog contact met de verzekering over het vertrekmoment, het ziet ernaar uit dat dit maandag of dinsdag kan gaan gebeuren.
 
Eenmaal op zee verwachten we, los van de gebruikelijke elementen, geen onverwachte dingen. Wel zijn we vandaag gewaarschuwd dat, al lijken alle weersvoorspellingen goed, dat dit de "arctic" is en dat dit van het ene moment op het andere kan omslaan. Dat kan dan 10 minuten, 10 uur of een aantal dagen zijn (hopenlijk geen 10).
 
We zijn dus weer vollop bezig te boot gereed te maken om te vertrekken!