Kontraster.....

Thea
Wed 4 Jun 2008 09:25

”47:30.37N 23:55.75W”

 

Onsdag 4  juni 2008 kl 9.00 UTC - Dag 15

Posisjon: 47:30.37N 23:55.75W

Utseilt distanse siden sist:   97 nm

Utseilt distanse totalt:     2336 nm
Distanse til Falmouth:   764  nm

Motortimer siste døgn: 9 timer

Vindstyrke:  10-45 knop

Vindretning: V

Fart: 4-6 knop

Kurs: 72

Vær: Friskt avtagende til nesten stille

Bølger: <1 m

Middag: Nudler

Stemning om bord: Meget god.

Vanntemperatur: 13.8

 

Fra kuling i rompa gikk vi over på svak vindrett i fleisen og motor. Rare greier. Rattwire på styrbord ratt røk heromdagen så skipperen lå et par timer på ryggen bak i hekken og monterte ny wire i dønningene. Akterlike på stormfokka har også fått mye juling, men den kan ikke repareres på sjøen.

 

Vi møtte en flokk med grindhval i går. Spektakulært syn fordi hvalene er større enn delfiner og flokken er stor. De fulgte båten en halv times tid. Da kan vi krysse av for hval i "sett og opplevd"- lista.

 

Vi jibbet i går. Det er ikke ofte vi jibber, og bra er det. Vinden endret seg og for å få en bedre vindvinkel måtte vi jibbe. Vi seilte med vinden inn på låringen, ca 140 grader. Spridd fokk og stormseil til hver sin side og storseil.

Det førtste vi gjør er å sjekke alle tau og gå igjennom prosedyren for jibb.

 

Fokken sitter på rulle, og den ble rullet inn. Spribommen ble demontert og opphalet sikret. Fokken har to skjøter på hver side, i alt 4 skjøter for slør og for kryss. Alle skjøtene ble teitet før prosedyren fortsetter.

 

Jibpreventer for storseilbommen gjøres klar på nye halser. Sjekkstaget som står oppspent i lo spennes ned og settes fram.

 

Jibpreventer i le løsnes fra bommen og sikres. Storseilbommen hales inn i midten og skjøtet strammes før båten vendes på nye halser.

Storseilet slippes ut samtidig slippes stormfokken ut i le på nye halser. Jibpreventer monteres . Sjekkstag i lo trekkes tilbake og monteres.

 

Opphal monteres på spribommen og bras (sløreskjøte) i lo legges inn på bomnokken. Spribommen heises på plass.

 

Fokken rulles ut i lo og sikres. Alle skjøter på fokken sikres med knuter. 

 

Vi kan dermed seile på nye halser. Hele prosedyren tar mellom 10 og 20 minutter hvis det blåser og er mye sjø.... Ikke akkurat noe for Lera.

 

The wind have almost died after a gale on monday. So from exiting sailing in big waves and strong  winds we are now experiencing motorsailing i calm water and almost no wind.   

Got a wisit form a herd of small "grind"whales yestarday. They behaved almost like dolphins but they are bigger in size and the herd is larger.