en route Lanzarote

Swan55
Sun 23 Dec 2012 15:48
Woensdagochtend om 6:30 zijn Ruud en Cees meegegaan in het pilotbootje om de swell te bekijken, deze was zo goed als weg dus eindelijk toestemming om te vertrekken!! Eerst nog de douaneformaliteiten en het circus met de drugshond, die echter acuut dienst weigerde bij ons aan boord, omdat hij de vorige keer de trap niet meer op kon en hieraan kennelijk een onaangename ervaring had overgehouden. Dus dan maar controle op verstekelingen??!!
Na alleen een van de toiletten geinspecteerd te hebben, werd de conclusie getrokken dat we accoord waren, wij zelf hadden buiten deze toilet nog zeker 5 man kunnen verstoppen, maar ja.
Om 7:15 tussen de havenhoofen! Snel een zuidwestelijke koers gezet en gaan. Al binnen een uur grote kloink en schroef geblokkeerd, gelukkig was ik bekend met het fenomeen en meteen motor in zijn vrij. Na wat overleg besloten dat Cees het water in ging om te inspecteren, bleek een puinzak... Was gelukkig snel los en konden we onze reis voortzetten. Wederom geen wind, dus dieselen. s' Middags weer kleine dolfijnen show. Daarna het kombuis in voor de chili concarne met uitzicht op Casablanca, kan slechter. Rustige nacht en vanochtend aanzienlijk warmer met heerlijk zonnetje, op naar de zomer.



de dieselvoorraad



Vandaag donderdag. Zo'n 120 mijl zuidelijker en een stuk warmer! Moesten zelfs de schaduw opzoeken. meerdere dolfijnenshows en een beetje gerommeld en geluierd. We proberen zaterdag rond borreltijd in Lanzarote aan te komen, de wijn en bier voorraad aan boord is dan op. Waarschijnlijk wordt het zondagochtend. s 'Avonds op de VHF een soort hoorspel gehad van twee tankers die op ramkoers lagen. Beiden waren over de VHF aan het uitleggen in zeer gebrekkig engels waar geen touw aan vast te knopen was. In een zin ging het van port-to-port naar starboard naar port naar green-on green of red on red. Dit ging zo'n 10 minuten door waarbij uiteindelijk twee bulderende kapiteins op de brug kwamen en een van de boten een acute bocht van 90 gr maakte en dit op nog geen mijl afstand van elkaar. Ik denk dat een paar ondergeschikten op beide schepen een hele slechte avond hebben gehad, maar het was ons nu wel duidelijk hoe de twee schepen op de Noordzee op elkaar gebotst zijn...
Zeer onrustige nacht vanwege hoge swell en weinig wind dus enorm liggen rollen, uiteindelijk weinig geslapen.
Vrijdag eindelijk kunnen zeilen met nog wel een beetje onrustig zeetje. Weinig bootjes meer en als ze er zijn is het groot vrachtverkeer er zichtbaar op de AIS. Deze geeft vanzelf waarschuwing als je op ramkoers ligt. Het eindeloos turen naar de horizon zoals "vroeger", peilen, in kaart zetten, weer peilen, kijken, hopen dat je geen ramkoers hebt en schip blijven volgen tot die uit het zicht is, is passe, het wordt eigenlijk een soort computerspelletje.De AIS geeft precies de koers aan van alle schepen, snelheid, closest point of approach en waar je elkaar ontmoet. Je kunt hem afstellen zoals je wilt, en bij mogelijk probleem krijg je ook een acoustische melding via het geluid van een oude scheepsbel. Alleen als je onder de kust vaart kun je nog wat vissersschepen tegenkomen zonder AIS. Zie bijgaande foto van ramkoers met waarschuwing op AIS.


Vandaag zaterdag, weer rustige zee, matig windje en heerlijk zonnetje, weer een verademing na gisteren.Hopen middernacht in Puerto Caleras op Lanzarote te arriveren.