Cat Island - The Bight: Super zeiltocht

SeaWalk op reis
Sergej & Isabelle Berendsen
Sun 2 May 2010 00:32

Op aanraden van Isabelle heb ik er dit keer een eerste rif ingezet. En in de lij van het eiland levert dat geen spectaculaire snelheden op. We varen halve wind en moeten 43 mijl doen. Met een gemiddelde onder 5 knopen duurt dat wel heel lang. Gelukkig komen we na een uurtje uit de invloed van het eiland en neemt de snelheid toe. Van tijd tot tijd loopt Seawalk zelfs boven de 7 knopen. De golven zijn 1 meter hoog en komen zijwaarts binnen. Echt comfortabel is het niet.

DSC_0013

Gemiddeld doen we 6,5 knoop en de autopilot heeft het gemakkelijk. Met het eerste rif zit er nauwelijk druk op het roer. Isabelle en ik zitten in de kuip te lezen. De kinderen komen van tijd tot tijd ook even in de kuip zitten. Het is erg warm binnen en de beweging kan erg vervelend zijn. Maar zoals altijd houden onze kinderen zich erg stoer.

Om 5 uur kruipen we de ankerplaats binnen. De dieptemeter piept iedere 50 meter onheilspellend. We hebben 3 meter water hier, we varen 1,5 knoop en het is laag water. Vastlopen is niet heel erg maar wel vervelend. We willen zo dicht mogelijk bij de kant komen maar daar is het te ondiep. Volgens de kaart moeten we al vastgelopen zijn maar we drijven nog. Na 300 meter is het genoeg, het anker gaat uit en we ruimen de boot op.

Wederom hebben we heerlijk gezeild. Volgens onze herinnering is het zeker 10 maanden geleden dat we zo lekker gezeild hebben, twee keer! We zijn het nog niet verleerd na al die maanden op de motor of met weinig wind zeilen. SeaWalk kan natuurlijk veel sneller maar daarvoor moet ze eerst heel wat lichter gemaakt worden en de bodem vrij van troep.