FAIR WINDS

Osare
Sat 7 Oct 2006 18:44
"Fair winds mates" var det som ble ønsket oss fra de som stod igjen på bryggen i Falmouth.
Vi ble ønsket god tur av Paul fra Zoutelieff, Andy fra "Fredrikstad" og Mark fra Port Pendennis marina.
 
Paul var en tidlig pensjonert dyp/salvage dykker som nettopp var kommet hjem fra 5 år i Karibien. Andy er skipper på "Fredrikstad" en tidligere norsk redningsbåt fra redningsselskapet.
Andy og hans svenske Bella har tilbragt et år i Norge nå på cruise med sin amerikanske eier. Båten ble kjøpt av briten Peter de Savary og pusset opp for et lite statsbudsjett. Andy er meget stolt av båten han er skipper på og likte at det lå nordmenn ved siden av. Andy og Tobias ble gode venner og Tobias tilbragte mye tid ombord i Fredrikstad.
Vi traff også Mauritz, en svenske som kom sammen med orkanen Gordon fra Bermuda. Han seilte alene og hadde brukt 23 dager på overfarten. Han gikk tom for propan til kokeapparatet etter en uke og hadde levd på fruktkompott resten av veien. En time før han ankom Falmouth hadde han kjørt propellen fast i en garnlenke og ble tauet til land av Falmouth lifeboat. Båten var et syn, det fantes ikke noe ombord som var tørrt. Det var en stor lekkasje ved gjennomføringen til roret og noen dager til så ville roret ha falt av. Båten til Mauritz ligger nå på land i Falmouth og her blir den liggende til Mai neste år når reparasjoenen er ferdig.
Mark er harbour master ved Port Pendennis marina. Det første vi fikk høre da vi ankom var, "har ikke dere vært her før og er dere på vei hjem igjen" . Da han fikk høre at vi var på tur ut igjen  stusset han litt. Mark ordner alt og er den hyggeligste harbour master.
 
Vi ligger nå i Bayona som er en by i Nord Spania, sitter for øyeblikket på terrassen til den lokale yachtklubben hvor vi er fortøyd. Spanske yachtklubber er nesten som den på Hankøøø, ganske snobbete.
Vi ankom Bayona kl 02.00 Fredag morgen etter en grei seilas fra Falmouth. Vi seilte på samme halser hele veien og holdt god fart nesten hele veien.
I går regnet det her, men i dag har solen vært fremme nesten hele dagen. Det er godt å få av seg lange bukser og gensere og nyte varmen.
Bayona er byen som Columbus ankom etter sin første tur til Amerika, det ligger da også en kopi av "Pinta" her som var en av de tre båtene Columbus seilte over med.
 
Her i Bayona har vi truffet Martin en norsk gutt på 26 som er på tur alene i sin 29 fots seilbåt.
Vi har også truffet Marco, en Italiener som ikke snakker engelsk, men litt tysk. Han har en liten gammel hollandsk båt. Marco mangler det meste utstyrsmessig. Han dro fra Holland julaften i fjor og har hittil kun kommet til Bayona. Marco har ikke kart, ikke gps, allikevel skal han seile rundt jorden. Han hadde valgt ut en rute og da jeg fortalte ham at han ville seile den gale veien mot vinden hele veien om han seilte sin planlagte rute ble han glad for den informasjonen. Jeg gav Marco boken world cruising routes slik at biblioteket hans ombord ble dobbelt så stort som det var fra tidligere.i
Etter noen dager opphold her i Bayona seiler vi videre til Porto i Portugal. Vi satser på å gå opp elven og legge oss i Porto og ikke i havnebyen Leixos som de fleste velger. Satser på noen runder til portvinshusene i Porto og innkjøp til vinkjelleren ombord. Etter Porto blir det sannsynligvis Lisboa før seilasen går over til Madeira.
 
Mange hilsener fra
mannskapet på OSARE