Propellen sviver, ørlite ;-)

Morgengry
Bjerkås, Bård & Gry Enger
Fri 23 May 2014 11:54
Hei, hei!

Dag 24, 23. mai - Propellen sviver, ørlite :-)

Vi snakker mye om propeller, aksling og taukveiler for tiden. Så det kan vi alt om nå ;-)) (intern vennehumor). 

I går formiddag, syntes vi det hørtes ut som noe som slet seg. Kan det være litt av taukveilen som har ramlet av? Eller ihvertfall endret «posisjon»? 

Vi er og ble ihvertfall i går, såpass desperate, i mangel på vind, det er ikke SÅ gøy å bare å ligge å duppe på stedet hvil!, at vi prøvde forsiktig, forsiktig å sette propellen i gir. Og jammen santen så sviver den rundt, det har vi forsåvidt merket den gjør, når vi har den i fri også, uten særlig vibrasjon. Dvs. vi kan såvidt ha den innkoblet, gå på ca 1000 omdreininger, så rister og skaker båten minimalt. Og ikke minst, vi er trygge for at propellen ikke gjør noe skade på skrog og membran. Hull i skroget vil vi jo ikke ha her langt til havs ;-)

Så i går ettermiddag og nå i natt har vi gått på en ca. 3 knops fart. JIPPI! For ellers kan jeg fortelle at det er ikke vind til å seile på, ihvertfall ikke med en slik seilgarderobe som vi har….. ;-) 

Havet har også roet seg såpass, at nå ser vi kun Atlanterhavsbølgene og bitte-litt krusning - det er altså «vind", men den kommer rett i mot. Vi har nå kunne gått rett i retning Azorene/Horta og nautiske mil minker. I skrivende stund ser det ut som det er vel 160 nautiske mil igjen. 

I og med at havet ser såpass rolig ut, har Bård tenkt å gjøre et lite forsøk til, med å få av taukveilen. Jeg er ikke særlig begeistret, egentlig ikke han heller, men han føler han «må». Så det blir dagens prosjekt. Drømmen er jo å guffe på for motor og få den opp i 5 knop! Da vil vi klare over 120 nautiske mil i døgnet og da snakker vi! ;-)

Observasjoner:

  • 3 fuglepar har fulgt oss i et døgn nå. Vi skremmer nok opp litt flygefisk, så de har et godt «matfat» akkurat nå.
  • Ca. 10 delfiner. De kommer ikke helt bort til oss, holder litt avstand. Det synes Bård er like greit. Han har nemlig ikke tenkt å «leke» med dem når dykket skal taes ;-)
  • I nattens mulm og mørke hørte Bård en mystisk lyd ved båten. Han lente seg utover rekken og der lå den flotte hvalen og pustet og sprutet vann! Ja, i natt så var det sikkert en 4-5 hvaler som lå rundt båten og «pustet tungt», Bård kunne nesten ta på de. Jeg?  Jeg sov! :-)) Jeg hadde akkurat gått av vakt, og var ikke så heldig på min vakt.

Utseilt distanse siste 24 timer: 67 nautiske mil. Dvs. at for øyeblikket har vi ca. 160 nautiske mil igjen til Horta. 

Ellers har vi fått en hyggelig e-post fra Horta Marina hvor de ønsker oss hjertelig velkommen til havn og at de står klare til å hjelpe oss, når vi kommer ;-). Betryggende å vite.

Alt vel ombord. Det minker på maten, og vi kan si det slik at vi er «ferdigspiste» på ris og spagetti for en stund ….. ;-) Ja, vi har til og med sluppet opp for oppvaskmiddel!  Ja, da har vi brukt lang tid altså! MEN vi hadde grønnsepe, så vi er reddet. Grønnsepe brukte de jo i «gamle dager», så det må vel gå an?