Ubrukelig propell!

Morgengry
Bjerkås, Bård & Gry Enger
Mon 12 May 2014 12:02
Hei, igjen!

Dag 13, 12. mai - ubrukelig propell

Nå har vi endelig fått svingt oss inn, slik at baugen peker på Azorene ;-) Det skjedde i går ettermiddag og det var jammen motiverende! Så vi har  svingt og svingt «med" vinden, slik at vi har den på en stadig skrap kryss - styrbord halser, hele tiden. 

Men som dere snat vil se av merkingen på kartet, så ønsker nå Mads at vi svinger litt sørover igjen, med tanke på et lavtrykk med mye vind som kommer, som han vi «spare» oss for. Som Mads sier: "Grunnen til at vi går såpass langt S av direktelinja er for å plassere oss i forhold til L utover uken/neste helg.  Vi vil for all del ligge S av dette så vi slipper sterk motvind.. ;)
 
For øyeblikket surfer vi avgårde på en styrbord halse-kryss. Vi har et sted mellom 9 - 12 knops vind og bølgehøyde er ca. 1 mtr. En meget behagelig seilas kan man si, her vi logger et sted mellom 5-6 knops fart.

Og vi må ha vind for å komme oss fremover, spesielt nå da det viser seg at propellen ikke fungerer som den skal! Vi har jo hatt masse vind, så vi har ikke brukt motor på flere dager. I natt, da jeg skulle gjøre en unnamanøver for kryssende trafikk, og hjelpe litt til med motorkraft, (for å slippe å jusstere på seil, alene, i nattermørket), var det en «merkelig» lyd og vibrasjon i båten som vi ikke har hatt før. Vi testet dette i dag og det høres slett ikke bra ut. Vi må ha fått noe tau eller lign. på propellen. Den har ikke hengt seg helt opp, for vi «ser" at den sviver både bakover og fremover, MEN det rister og skaker i hele båten, så noe er hakkande gale. Vi satser på at det finnes en ung og sprek dykker på Azorene/Horta, som kan gå under å sjekke hva som har hengt seg opp og ikke minst, event. få det av! Etter som vi kan se på kartet så virker ikke Horta havn som en kronglete havn, så vi kan helt sikkert få noen til å bistå oss med litt kraft fra jollen sin, når vi skal til havn. 

Observasjoner:

  • Mye plastikkboss!  Finnes det virkelig seilere som kaster plastikkbosset sitt til havs?  Hvor i alle dager tror de det havner? På 6000 mtr. dybde? For det gjør det jo absolutt IKKE, det flyter jo, til dommedag!! De har til og med tatt bryet med å dele opp plastikkflaskene, de SYNKER ikke likevel, men det blir dessto MER boss som flyter rundt omkring!  Hodeløse høns og natursvin kaller vi vel dette!?
  • Noen få delfiner. De svømte litt om kapp med oss, men dessverre så forsvant de nesten like fort som de kom.

I går lagde vi vann igjen og så bra ferskvannkvalitet som vi målte i går, har vi ikke målt på lenge! Så her må utgangspunktet være bra sjøvannkvalitet, (på tross av plastbosset). Ellers så prøvde jeg meg på et flettebrød - og det ble jo vellykket ;-) Bård syntes at fletten, på det bredeste, kunne brukes til pølsebrød :-) Så nå har jeg skjært opp brødet, i passelige porsjoner, og noen av skrivene går til… ja, det foreslåtte pølsebrødet ;-)  Så en dag skal vi nok ha hot-dog til middag! :-))

Alt vel ombord. Vi går på frem og er ved godt mot!

Utseilt distanse siste 24 timer: 129 nautiske mil