Leväperäisiä havaintoja

Njoy
Pekka Lampela
Wed 25 Jan 2017 20:08
13:49.6N 50:36.2W UTC 22:08, tuuli 7.0 m/s ja suunta 62°, kurssi 259°, nopeus 4,8 solmua

Sopivan leppoinen myötätuuli jatkuu puhaltaen n. 5 - 7 m/s idän ja koillisen välistä vieden meitä tasaisen varmasti kohti Barbadosta. Yöllä havaittiin jonkun aluksen valot styyrpuurin puolella, AIS ei näyttänyt mitään mutta tutkaan ilmestyi silloin tällöin aluksen kaikuja, alus ohitti meidät keulan puolelta vajaan 3 mailin päästä ja jatkoi kohti Etelä-Amerikan rannikkoa. Lieneekö kyseessä purjevene, kalastusalus tahi muu AISiton paatti, ei voi tietää.

Nyt on n. viikon ajan ihmetelty keltaisenruskeaa levää jota kelluu melko runsainakin lauttoina meressä. Mieleen tulee tavallaan kotoisat Itämeren sinilevälautat, tosin levän koostumus muistuttaa enemmän rakkolevää, lieneekö sargassoa. Joka tapauksessa sitä on paljon ja se myös tuppaa jäämään kalastussiimaan ja koukkuunkin kiinni. Eteläänpäin mentäessä huomaa miten merivesi lämpenee koko ajan, tänään se nousi jo +26.6 asteeseen, kävimme meressä uimassa iltapäivästä päivän ollessa varsin paahteinen.

Yksi toistuva luontoteema ovat myös linnut: varsinkin aamuisin niitä on kolmesta neljään lentelemässä veneen ympärillä, yrittävätpä välillä laskeutua mastoonkin hetkeksi. Tiedä sitten ovatko ne kiinnostuneet jätteiden, meidän tahi ajoittaisten lentokalojen hajumaailmasta? Lentokaloja onkin mätkähdellyt matkan aikana n. 10 kpl veneen kannelle, joista n. puolet on päätynyt pannulle. Maku on varsin maittava, muistuttaa snadisti muikkua!

Valaita ja muita luontohetkiä odotellessa kaikki on jälleen varsin levällään Atlantilla

MC and s/y Njoy