Lentokalaa ja lentokaalia

Njoy
Pekka Lampela
Sat 14 Jan 2017 23:36
15:21.3N 31: 41.2W UTC 19:27 14.1.2017 , tuuli 7m/s, suunta 71° , kurssi 282°, nopeus 5,3 solmua

Se tunne kun suuri keräkaali kalahtaa keskelle salongin pöytää hypättyään katon rajassa vinhaa vauhtia sheikkaavasta vihannesverkosta, samalla kun kolme miestä reivaa kannella viimeistä päivää veneen rikin tutisevan tuulisoinnun tahtiin. Ihmisen pelkoreaktiot ovat käsittämätön juttu. Miten sama keli, tuulta myötäiseen 10-13 m/s aallon murtuessa koilis-itä - akselilta, voi päivällä tuntua kepeältä motarilla kruisailulta omien lempibiisein soidessa korvissa ja yöllä saada aikaan primitiivisen jännityksen siitä, kuinka "night is full of terrors". Mitään pahaa ei tietenkään tapahtunut. Kyse oli kokemattoman jännityksestä. Yötä vasten neuvokkaat miehet virittivät kolmosreivin, vene tutisi neuvottomana hetken ja tuuleen taas käännyttyään, kuljetti matkustajiaan mahdollisimman tasaisesti kohtuullisen kovasta tuulesta huolimatta. Kelistä oli hyötyäkin. Aamuun mennessä kapu oli kalastanut pari lentokalaa kannelta päivän tulevia aterioita silmällä pitäen.

Päivän aikatauluun kuuluu vahti- ja stand by -vuorojen lisäksi lepo- ja syvälepo eli "zzz"-vuorot. On hauska havainnoida, mitä kukin omalla vapaa-ajallaan tekee. Päiväunet ovat ehdoton hitti. Toiseksi arvokkainta laatuaikaa on kännykän räpläys, musiikin kuuntelu ja kirjan luku. Aamulla kapu tarkkailee kurssia kännystään nokosten lomasta, iltapäivällä Matti ottaa rennosti kirja sylissä sittlĺdassa tai laskee siimaa veteen ja alkuillasta salongista kajastaa Linuksen läppärin valo. Tämän neuvokkaan partiolaisen jäljiltä on veneeseen ilmestynyt myös liuta elämää helpottavia silmukka- ja köysivirityksiä.

Vapaa-ajan harrasteisiin liittyen, ostimme Matin kanssa Mindelosta koukut. Koukkujen kokoero herättää miehistössä hilpeyttä. Toisella nostetaan kalaa ja toisella voi virkata merihenkisen sipulipussin. Eli ei muuta kun vapaa-ajan hetkeä jatkamaan ja kapteeni koukku käteen.

Tänään miehistö jättää sinetöitävään kirjekuoreen viralliset arvaukset saapumisajasta Barbadokselle. Oma arvaus on jo jätetty. Pitäkää peukkuja! :)

S/Y Njoy sailing teamin puolesta Elisa