bijna halfweg op 16°04' N en 31° 10'W

Gabian
Tue 3 Dec 2013 12:34
eergisteren en gisteren hebben we nog wat kunnen zeilen, scherp aan de wind. we wilden wel wat meer zuidelijk gaan maar dat was wind op kop. veel afstand hebben we toen niet afgelegd ca 100mijl per dag. sinds gisteren avond is er geen wind meer een zijn we verplicht te motoren. we hebben momenteel nog voor ca 48 uur diesel en dan wordt het dobberen. de resterende 60 liter reserve diesel moeten we bewaren om elektriciteit te maken en daarmee de autopilot en watermaker laten draaien.
volgens de weersvoorspelling komt we passaatwind pas op beneden 14° noord en dat is nog ongeveer 1,5 dagen varen op motor volgens de huidige koers. het wordt dus vrij spannend.  als het niet lukt zijn we verplicht wat te dobberen tot de passaat ons zelf vindt.
het is wel erg uitzonderlijk dat er nog geen passaatwinden zijn op deze hoogte maar het zij zo.
de sfeer aan boord is opperbest. gisteren hebben we de 2de Maimai opgegeten die we eergisteren namiddag gevangen hebben. vandaag hebben we opnieuw een lijntje uitgegooid.
tot eergisteren zagen we nog vogels (zo’n 400 km van het dichtstbijzijnde land!) maar vanaf gisteren niet meer. we hebben aan boord bezoek gekregen van 2 kleine uitgeputte volels die kwamen schuilen bij een regenbui. ze zijn ca 15 uur aan boord gebleven (bij ons in de kuip) en zijn dan opnieuw uitgevlogen.  Tot onze grote verbazing hadden we plots twee reuze libelles in de kajuit, wel ca 10 cm groot. waarschijnlijk zijn die als rups of cocon aan boord geraakt en zijn uitgekomen. het was ‘s nachts en wel even schrikken.
we hebben ook vliegende vissen gezien. die komen als een pijl uit een golf en vliegen zo’n 25 ver vlak boven de golven om er dan opnieuw in te duiken, mooi.
alle accu’s en watertanks zijn gevuld  nu de motor al ca 20 uur draait.
 
kortom alles verloopt prima, nu alleen de passaatwinden nog.