41:11.127N 08:42.296W Leca de Palmeira, like ved Porto

Med Freidig på tur
Brekke / Ådland
Tue 6 Sep 2011 21:43

Det ble noen rolige dager i Viana med sightseeing og strand.

 

En lett etappe  i dag på ca 35 nm fra Viana do Castelo til Leca like ved Porto. Rullet litt under slør i 8 - 12 m/s og dovne atlanterhavsdønninger under vindsjøen. Vannvittig fin seiling. Håndstyrte nesten hele veien, dels for å virkelig nyte det, dels fordi det er veldig mye fiskebruk i sjøen, og lettere både å se det og å styre raskt unna når man står ved rattet.

 

I dag hadde vi faktisk medstrøm, ca 1 kn, mens vi ellers helt fra Cornwall har hatt motstrøm på ca 1 kn. På grunn av strømmen trekkes blåser og flagg på fiskebrukene nesten under - dukker bare opp i bunnen av de små vindbølgene, og syns da bare dersom både blåsen og vi er på topp av hver vår dønning. Der fiskebukene står tettest må vi ha to på utkikk, og det blir nesten som et videospill å styre mellom blåser og flaggbøyer. Lett også å feilbedømme strømmen, så det er sikrest å passere nedstrøms.

 

Nybakte rundstykker til lunsj, men det rullet såpass mye at det ikke gikk an å dekke på bordet, så det ble ferdigsmurte fra byssen på fat i fanget. O velstand!

 

Ganske blestig i havnen her - avtakende nå, men det ulte heftig i master og vant like i sted.

 

Vi ligger i Marina Porto Atlantico innenfor marinaens molo, som igjen er innenfor havnens ytre molo. Det er likevel litt "swell", og dermed knirking fra flytebryggene som gnager mot pålene. Irriterende lyd, som ikke blir mindre irriterende om man går og legger seg. Kan noen ganger dempes av (krakilsk kar i underbukse som sprøyter) zalo på pålene, har det vist seg. Knirk også fra fortøyningene. Slag fra fall mot master - idioter som ikke kan gjøre opp løpende rigg! Brumling fra generatorer fra de store fartøyene i havnen. Sirener i det fjerne - antakelig fra Porto, eller kanskje bare varselsirener på containerkranene. Drønn av containere som lastes og losses. Losbåtene like ved siden av som stadig starter opp, går ut og lager bølger på oss (og dermed mer knirk i fortøyningene), kommer inn igjen og lager bølger på oss, starter opp igjen ... . Det er åpenbart heller ikke langt til flyplassen.

 

Og hele tiden de forbaskede måkene.