Det er oss i dag en matros født

Flow
Thu 14 Nov 2013 15:48
Posisjon kl 1512 UTC: 27:42.77S 043:19.78E COG: 256 SOG: 6.1
Først av alt må vi få gratulere Fridtjof og Sofie med den førstefødte. Det ble en liten jente, en liten matros, som ikke kaster bort tiden. Hun gadd nemlig ikke å vente til forventet ankomst, men hoppet fram ca to uker før for ikke å gå glipp av noe. Gratulerer på det varmeste til foreldrene. Det passet for øvrig bra at hun valgte å komme allerede nå, for da rekker dere jo å få orden på bleier, amming og slikt og møte opp i Sørafrika rundt jul og nyttår!

For øvrig har dagen gått med til å studere værmeldingene og diskutere dette i det vide og brede innad i den tysk-norske flåten. Det er til tider litt anmasende, for Moin kan bare kommunisere på en bærbar VHF som gir dårlige forhold når vi ikke ligger nærme. Det er slitsomt når "say again" går igjen tre ganger for hvert ord som kommer igjennom. Det tikker også inn tekstmeldinger på satellittelefonen fra min far med nyttig informasjon om vær og strøm. Takk for det på vegne av hele flåten! Kartbordet på Flow har blitt en aldri så liten kommandosentral. Den siste planen nå er å gå så fort vi kan mot Durban for å rekke inn akkurat den dagen som er mulig mellom lavtykk en og to. Det vil si fra tirsdag kveld til onsdag kveld. Men dette endrer seg så fort at kanskje kan jeg fortelle om en ny plan i morgen.

På seilføringssiden har vi slitt med en såkalt wing on wing seilføring det meste av dagen. Det er å seile mer eller mindre platt lens med storseilet helt ut til den ene siden og genoaen på bom helt ut til den andre. Det blåser til tider liten kuling her, og med den rotete sjøen vi har nå oppfører Flow seg som Bambi på isen. Hun rutsjer fra den ene til den andre siden i ett sett. Det fører til at vi i det ene øyeblikket får bakk (vinden inn fra feil side) i det ene seilet for i neste øyeblikk å ha bakk i det andre. Til slutt ble vi lei og tok ned hele storseilet. Da har vi bare ett seil å forholde oss til og kan sette kursen slik at vi får vinden inn fra rett side hele tiden. Å få bakk i seil i denne vinden sliter veldig på seil og rigg. Vi mistet litt fart på det, men klarer oss bra likevel. Vi har til og med valgt å la slepegeneratoren henge på slep, selv om den spiser en halv knop.

På en god bølgetopp kan vi fortsatt skimte mastetoppen til både Moin og Hero, så vi ligger fortsatt samlet.