Krigsråd

Flow
Wed 13 Nov 2013 05:31
Posisjon kl 0445 UTC: 26:53.15S 046:52.46E COG: 453 SOG: Forsøker å presse ned til 4.5
Det er rart dette med farten. Vi ønsker 99 prosent av tiden å holde høyest mulig hastighet innenfor grensen for bekvemlighet om bord. Det er ikke alltid så lett, for vær og vind bestemmer. Men når vi en sjelden gang ønsker å holde lavere hastighet er det ikke så lett det heller. I dette tilfellet er det snakk om 4,5 knop, en hastighet som til vanlig ville gjøre oss godt fornøyde og som vi gjerne må jobbe med for å oppnå. Nå sliter vi også med å oppnå 4.5 knop, men andre veien. Vi bremser! Det skjer ikke ofte. Bakrunnen for dette er resultatet av krigsrådet som ble hold på VHF med det norsk-tyske flåten. Det er nemlig planlagt dårlig vær på veien over til Durban. Saken er at når Aguhlastrømmen som går sydover utenfor kysten av Durban møter sydvest vind kan det dannes kjempebølger, også omtalt som Freek waves. Disse har knekt digre skip i to, og er ikke noe særlig å møte på. Disse dannes på kontinental sokkelen, og spesielt rund 200 meter dybdekontur. Derfor kan vi ikke nærme oss kysten av Durban før vinden ikke blåser fra sydvest lenger. Sydvestvind kommer fra lavtrykk som dannes på sydpolen og beveger seg oppover mot Cape Town og videre mot Durban og kan oppstå med et par dagers mellomrom. Det er derfor vi må time passasjen så vi treffer mellom lavtrykkene. Det er et lavtrykk på søndag som også vil gi godt med vind og sjø på mandag og tirsdag i området vi må passere. Om 10 dager kommer det angivelig et nytt lavtrykk, og det har vært mye aktivitet på sambandet for å diskutere dette i det vide og det brede. Moin har også HF radio som har lang rekkevidde i motsetning til VHF som rekker bare ca 20 nautiske mil for en seilbåt. Det er et eget seilbåtnett på HF på kvelden, og der diskuteres også værsituasjonen. Vi har diskutert enten å gå rundt været eller gå på kurs og vente til det har gitt seg. Det er siste løsning vi har landet på her i den tysk-norske flåten. Vi forsøker å slakke ned farten til 4.5 knop for ikke å passere over 40 grader øst før uværet har passert eller roet seg. Det kan bety at vi må legge bi eller ta en tur et stykke tilbake før vi setter kursen mot Duban igjen og smetter inn før neste lavtrykk kommer.

Vi jobber nå på harde livet med å bremse skuta. De kommer nemlig ikke med håndbrekk. Det blåser frisk bris, og vi har også fått medstrøm. Endelig medstøm, tenkte vi før vi sammen beordret brems. Vi har til og med satt ut slepegeneratoren, som vi unødig bruker siden den bremser oss med en halv knop. Nå kommer reduksjon med en halv knop godt med.

I skrivende stund har det kommet inn nytt forslag fra Hero som har lastet ned en værmelding som sier at vinden ikke blir så kraftig som tidligere antatt, så kanskje vi likevel gir full fart mot målet. Jeg må laste ned en værmelding nå så vi alle sitter med det samme bildet.