Fiskafänge 15:53.821N 32:16.706W

Balance
Kerstin & Staffan Agnetun
Sat 23 Nov 2013 13:57

I morse gjorde vi iordning en fiskelina som vi lade ut efter båten. Tog fram arbetshandskar och huggkrok och började vänta på napp. Efter omkring en timme gick varningssystemet  igång. En bambukäpp är förbunden med en lina till en gummicord som sitter som en fjäderdämpare till fiskelinan. När bambukäppen far iväg vet man att det är napp.

Vi tittar bakåt och ser fisken slå volter i vattnet bakom båten. Den ser inte jättestor ut, ja drygt en halv meter lång är den, men inte så stor att den kan äta upp oss. Vi har fått tipset att låta fisken hänga kvar och tröttas ut innan man lyfter ombord den. Så vi tog det lite lugnt. Trots finaste rostfria, rakbladsvassa kroken från norska Mustad Big Game hooks så lyckades firren ta sig loss.

Makrillarna i Bohuslän skulle skratta ihjäl sig om dom visste hur lättlurade deras släktingar i Atlanten är. Kroken döljs i en engångshandske som släpas på ytan efter båten. ”Pen dörjefart” brukar vi räkna som 2-3 knop men här fiskar vi när båten gör mellan 6 och 8 knop.