Dakar - Azorene, dag 6

Alona
Axel Borchgrevink
Wed 13 Apr 2011 15:17
Onsdag 13. aprl, 24:21.36N 23:22.19W
 
Vi har hatt et par fine dager nÃ, med mindre vind og bÃlger, og har stort sett kunnet holde kurs nesten rett mot Azorene. Mindre bÃlger gir selvfÃlgelig mindre sprut, og behageligere forholdd i cockpiten, der dagen for en stor del tilbringes med lesing og musikk. Henrik var litt syk de fÃrste dagene â litt uklart om hvor mye som var sjÃsyke og hvor mye som var noe annet â men det er gÃtt over nÃ, og det bidrar jo ogsà til en lysere stemning. Selv med mindre vind nÃrmer vi oss mÃlet med ganske jevn hastighet, ettersom det er mindre bÃlger som bremser og vi kan sikte rett pà Azorene.
 
Farten vi gjÃr kan beregnes pà mange mÃter. Det tradisjonelle mÃlet for overseilinger er ettmÃlet â hvor langt en har seilt fra kl 1200 den ene dagen til den neste. Her kan en bruke loggen, som har en âkilometertellerâ (egentlig nautisk-mil-teller), som viser hvor langt bÃten har seilt gjennom vannet i lÃpet av en gitt periode. Men fordi en seilbÃt ikke seiler snorrett gjennom et dÃgn, og fordi strÃm ogsà spiller inn, viser ikke det hvor mye vi egentlig har flyttet oss. Da er avstanden mellom posisjonene hver dag kl 12 den relevante distansen. Men endelig, ettersom det strekket vi har seilt i lÃpet av et dÃgn ikke nÃdvendigvis peker rett pà mÃlet, kan vi vÃre like interessert i hvor mye den gjenvÃrende avstanden til Azorene er blitt redusert. SÃnn sett har vi tre slike ettmÃl pr dÃgn. Fordi vi hele tiden har hatt strÃm mot oss (ca 0,5-1 knop) viser loggen en lengre tilbakelagt distanse enn de to andre mÃlene. De fÃrste dagene, da vi seilte mye lenger vestover enn vi egentlig ville, var ogsà den forflyttete strekningen en del lenger enn reduksjonen i gjenvÃrende avstand, men de to tallene har nÃrmet seg hverandre godt de siste dagene. Over seks dÃgn har gjennomsnittsfarten gjennom vannet vÃrt pà 5,6 knop, mens gjennomsnittsfarten mot Azorene har vÃrt pà 4,6 knop. Fortsetter det slik, vil vi vÃre halvveis litt etter midnatt, og bruke totalt 13 dÃgn pà overfarten. Men her er det farlig à ta noe pà forskudd: om ikke lenge beveger vi oss ut av omrÃdet med stà nordÃstpassat, og kan fà vind fra alle retninger og av all slags styrke. Den siste delen av denne overfarten er derfor den minst forusigbare, ogsà fordi vÃrmeldingene lenger fram i tid enn fire-fem dager ikke er mye à stole pÃ.
 
Med friskt mannskap og roligere seilas er mulighetene ogsà flere. Det blir mer ut av mÃltidene â i gÃr hadde vi bÃde tortilla og kyllinggryte til middag, pluss at vi bakte brownies. Til solnedgangen ble vi ogsà fulgt en stund av en liten flokk delfiner. Tenkte à ta et bilde, men synes delfin i solnedgang hÃrtes ut som et litt harry motiv. I dag har jeg hatt en runde kroppspleie: Full vask med vannbÃtter over meg i cockpiten, shampo i hÃret, barbering, og til og med innsmÃring med fuktighetskrem, og sà til slutt, rent tÃy. HÃres sikkert ikke spesielt ut for dere som leser det, men jeg kan love dere at etter seks dÃgn med klamt bÃtliv i salte klÃr var det veldig deilig!